Ако се окаже, че главният секретар на МВР Живко Коцев действително е бил заплашван от високостоящи прокурори, това ще бъде едно пълно безобразие и ще покаже ужасен разпад на държавата. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" адвокат Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи.

По думите му всеки, който е бил на този пост е получавал натиск под една или друга форма, но длъжността изисква да не се поддаваш: "Това, което не ми харесва при Живко Коцев, е подаването на оставка и в последствие твърдението, че го е направил под натиск. Когато човек работи в това Министерство, на такова ниво, той няма право да се поддава на натиск. Всеки един човек, който е бил там, е бил заплашван, имал е проблеми, но това не означава, че трябва да вдигнеш бялото знаме и да тръгнеш да бягаш", коментира Йорданов и отбеляза, че не е ясно какво точно се е случило, но според него ефективният натиск би могъл да бъде от страна на прокуратурата.

"Но трябва и там да се изяснят нещата какво точно се е случило, кой е участвал с подобни действия. Навремето, когато аз бях министър и съм искал да уволня някого от по-висшите служители на МВР по една или друга причина, винаги съм канил съответния служител в кабинета си, обяснявал съм му, че просто да няма как да работим заедно за в бъдеще и елегантният за него вариант е да подаде рапорт за напускане, за да не казвам защо точно искам да се освободя от него. Защото винаги когато съм искал да уволня някого, това е било в следствие крайно недоволство от начина, по който той изпълнява служебните си задължения, а все пак съм искал да запазя Министерството от излишни трусове и скандали. И си мисля, че и тогава е можело някой да дойде и да каже "Мен министърът ме принуждава да напускам“. Всъщност когато някой е отказвал да разбере какво му се говори, следва уволнение по начина, който е описан в закона, със съответната аргументация, която не е в полза на уволнявания, но всеки си преценява сам как да действа и какъв път да избере за в бъдеще", каза бившият министър на вътрешните работи.