Вдигне ли се цената на природния газ на Запад, това обикновено става есента и зимата, при нас не вдига рязко цената на електрическата енергия. Това каза енергийният експерт Еленко Божков, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Защо става така? Защото западните производители на върхова енергия, електрическа, които обикновено произвеждат електрическа енергия от природен газ, се ограничават при тези високи цени. Тогава западните потребители, които използват електрическа енергия, които са енергийно интензивни, търсят електрическа енергия от българската борса. Намалява се ликвидността за страната и в следствие на това се увеличава цената на вътрешния борсов пазар. Унгарският премиер г-н Орбан, му намери колая като обяви извънредно положение в Унгария и по тоя начин ще ограничи вноса. Дали ние можем да направим такова нещо, дали има кураж в българските управляващи на подобна стъпка – предстои да видим“, отбеляза Божков.

Не очаквам голямо изменение на цените на тока и парното за бита, след като мине общественото обсъждане, прогнозира експертът. При бизнеса нещата изглеждат много различно, защото там цената се определя изцяло от пазара, припомни той.

"За всичко това, което се случва на пазара, единствената причина са парламентът и управляващите. Те така и не разрешиха на търговците и на производителите да търгуват помежду си извън борсата, извън организирания борсов пазар. А това всъщност им беше препоръчано многократно от Европейската комисия – да се наруши монополът, да се премахне монополът на независимата енергийна борса. И другото е – трябваше да се намери един сравнително справедлив начин да се купува тази енергия за технологични разходи, за която ви казах, да се купува по друг начин, а не на свободния пазар, за да струва толкова много на разпределителните предприятия. Най-вероятно те възразяват срещу това, че имат малко пари за инвестиции, т.е. в мрежовите услуги цената "Достъп“ не е засегната толкова много, не е увеличена и това им пречи за инвестициите. Но това горе-долу се случва ежегодно“, коментира още Еленко Божков.

Зимата заради износа и другите флуктуации на организирания борсов пазар, ако не се промени законът, ще има тежки изпитания за бизнеса, прогнозира бишият член на КЕВР.

"За природния газ нещата са толкова неясни, толкова неясни, че не ми се ще да правя никакви прогнози, но не съм оптимист“, допълни Еленко Божков.

Евелина БРАНИМИРОВА