Министрите на енергетиката на страните членки на ЕС постигнаха съгласие и въвеждат таван на цената на природния газ от 180 евро/MWh. Темата коментира в ефира на БНТ заместник-енергийния министър Еленко Божков. По думите му преди имаше предложение на редица от европейските страни за цена на газа от 275 евро/MWh. С течение на времето цената намаля до 200 евро/MWh.

"Нашето предложение беше за таван от 150 евро/MWh, но в крайна сметка тези 180 евро, около които се обединиха всичките страни вече са по-близо до нашето предложение. Това означава, че можем да бъдем спокойни относно възможността цената на топлинната енергия да бъде увеличена внезапно или от 1 януари - такова нещо не бива да се очаква сега с новия таван", обясни Еленко Божков - заместник-министър на енергетиката.

Той уточни, че в цената на "Булгаргаз" влизат три цени - едната е от азерски газ, втората цена е от борсата TTF, за която се казва, че ще бъде ограничена до 180 евро/MWh и третата цена е от газохранилището в Чирен.

Божков добави, че договорът за азерския газ е сключен преди много време и това няма как да повлияе на цената му сега. Той очаква да се ограничи увеличаването на цената на газа през зимните месеци. Забелязва се едно успокояване на цените на международните борси и за нас това е полезно, добави Еленко Божков.