Газът ще поскъпне още до края на годината, а това ще доведе и до поскъпване на тока на свободния пазар.Това коментира енергийният експерт Еленко Божков в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Мнозинството експерти, които не са изкушени от различни корпоративни или да ги наречем геополитически интереси, предричаха и говореха за това поскъпване. И искам да кажа, че ако ние не вземем мерки радикални, и то свързани с висшето ръководство на държавата, което да се занимава с енергийна дипломация, тепърва предстои увеличението за Европа и за нас в частност с много по-големи“, отбеляза той.

Истината за договора с "Газпром“ е малко по-различна от тиражираната версия, отбеляза той.

"Ние едностранно отказахме плащане по предложения от тях начин. Едновременно ние и Полша единствено. Всички други държави намериха възможност чрез свои фирми – било то държавни или други, да плащат получавания от "Газпром“ газ за техните държави по предложената от "Газпром“ схема, чрез превалутиране в "Газпром банк“.

"Преди това ни уверяваха, че всички ще приключат тези доставки, сега се вдига голям шум за това, че било прекъснато снабдяването по "Северен поток“ 1 заради профилактиката и заради една турбина, която е на ремонт в Канада и която отначало канадците не искаха да ремонтират или не искаха да я върнат на германците след ремонта, но изведнъж се оказва обаче, че след натиск, естествено, правителствен и турбината ще бъде ремонтирана и най-вероятно 10-дневната профилактика на "Северен поток“ 1 ще завърши успешно и газът отново ще тече в посока Германия от Русия. Така че ако има някой виновен, това в никой случай не е "Газпром“, който едностранно бил прекратил доставка и даже договора. Няма такова нещо“, категоричен е Божков.

Всичко зависи от това как ще се развият по-натам отношенията на геополитическото шахматно поле. Възможно е да се увеличат цените допълнително, допълни Божков.

Евелина БРАНИМИРОВА