Случва се наистина една неоптимистична картина от една точка на предварителните очаквания, включително и много силна надежда и ангажираност на самата Украйна, на украинската политическа класа, на украинците като жители, като граждани, на украинските въоръжени сили. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Елена Поптодорова, дългогодишен посланик в САЩ и вицепрезидент на Атлантическия клуб в България, по повод закъснялата военна техника и обещаните пари за Украйна. "Защото действително това можеше да се предвиди – количеството на помощ, материална, финансова, то е измеримо, то е крайно число, не би могло да се предоставя безконечно, безкрайно. И дотолкова, доколкото има една съвършено смазана военна машина отсреща, от страна на Русия, да напомним само, че винаги традиционно исторически Русия е слагала най-голям акцент върху въоръжаването, а всички останали публични дейности и публични сектори са идвали на следващо, на второ, трето и така нататък място. Тъй че това е една с десетилетия, много десетилетия развивана военна машина, срещу която очевидно Украйна, която претърпя щети след 90-та година и в този смисъл, не може да се противопостави така мащабно", долави Поптодорова.

По думите и, Украйна е предала абсолютно доверчиво целия си ядрен арсенал срещу поет ангажимент и от Русия, и от Запада за това, че нейните граници ще бъдат гарантирани, спазени, защитавани.

"Така че Украйна във всички случаи влезе в този конфликт като по-неподготвения участник, даже конфликт не би трябвало да се използва като дума, тя беше вкарана, беше въвлечена в тази война, без да има тази готовност, каквато очевидно има агресорът в лицето на Русия. Питате дали Западът се е провалил, дали НАТО се е провалила като организация – пак зависи как тълкуваме, как анализираме обстановката. Ако Западът не изпрати достатъчно навреме и достатъчен обем военна помощ, то това беше постоянната мисъл, че НАТО не воюва в Украйна, НАТО подпомага Украйна, но не е на бойното поле. И очевидно това беше една водеща мисъл, водещо съображение именно за да си избегне страшният, тежкият конфликт Русия-НАТО. И това естествено доведе и до тези много ненасърчителни обстоятелства, които виждаме сега на бойното поле", каза Елена Поптодорова.

По думите и, наистина се е забавила голяма част от военната помощ, имало е колебания у някои от държавите, на някои е отнело по-дълго време да вземат своите решения и да осъществят практическите доставки, а всичко това имаше своето значение на бойното поле.

Поптодорова се опасява, че преговорите за прекратяване на военните дейстВИя може да станат неизбежни.

"Знам, че са все повече като брой, все по-настоятелни са гласовете да се търси начин да се седне на масата за преговори, но все пак стои въпроса при какви условия ще се водят тези преговори. И аз си мисля, че ако ще се стигне до преговори, непременно трябва да има посредници, които да могат да защитят интереса на Украйна. Тези посредници са очевидно в кръга на това множество държави, които подкрепят Украйна.

Цоня СЪБЧЕВА