Ако изборите бъдат разделени в две отделни дати с отстояние от седмица или две - това ще създаде множество проблеми, с каквито до момента не сме се сблъсквали. За това предупреди в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" социологът Елена Дариева.

"Проблемите не са само от техническо естество, които да засягат само работата на Централната избирателна комисия и Секционните избирателни комисии по места. Става дума за съдържателни проблеми от типа на как ще се проведат предизборните кампании. Ако те са месец преди датата на изборите, те неминуемо ще съвпаднат. Имаме препоръки и от Венецианската комисия, и от Европа, че изборите за Европейски парламент е по-добре да се проведат самостоятелно, но и кампаниите не е добре да съвпадат. Имаме много технически проблеми, съвсем основателни са ни и опасенията, че след като ние бяхме вече в един постоянен изборен цикъл и тенденцията е ясна - постоянно спадаше делът на гласоподавателите, от друга страна ръста на подкрепата за квадратчето "Не подкрепям никого", което на последните избори през април 2023 година, ако имаше възможност, можеше да сформира самостоятелна парламентарна група", обърна внимание Елена Дариева.

Все по-голямата част от хората се чувстват непредставени, от друга страна социологът обясни, че легитимността на едно бъдещо народно събрание е под сериозна угроза.