Екстрадираме турски гражданин по искане на Румъния с Европейска заповед за арест /ЕЗА/, потвърдиха за Агенция "Фокус"  от  Хасковския окръжен съд.

С негово решение в открито съдебно заседание, по частно наказателно дело, допусна изпълнението на Европейска заповед за арест /ЕЗА/, издадена от румънските власти, по отношение на Д.Д., на 57 г., турски гражданин.

Лицето е задържано на 28.12.2022 г. на ГКПП "Капитан Андреево" при опит да влезе в страната. Заповедта за международно издирване е издадена от Районен съд в град Арад, Република Румъния, във връзка с изпълнение на влязла в сила присъда, с която е осъден за две престъпления, извършени през март и юли 2020 г., трафик на мигранти и му е наложено наказание "Лишаване от свобода" за срок до 3 години и 10 месеца.

Съдът констатира, че представената ЕЗА отговаря на всички изисквания по чл. 37 от ЗЕЕЗА и Приложението към него и е издадена за това, че Д.Д. е издирван за изпълнение на наказание, наложено с присъда.

Съдът прие, че издадената ЕЗА съдържа всички необходими реквизити, които се изискват за нейната валидност. Според описаните фактически обстоятелства, при които са извършени престъпленията, за които на Д.Д. е наложено наказание, представляват наказания и по НК на Р България.

Съдът не намери основание за отказ на изпълнението на Европейската заповед за арест.

Решението  не подлежи на обжалване.