Обвиняемият за поръчковото убийство на Станка Марангозова Иво Масларов е задържан в Германия и днес беше екстрадиран с полет до София, съобщи БНТ.

Бизнесдамата беше показно разстреляна от моторист пред дома си до столичната Окръжна болница на 10 октомври 2019 година. Разследващите задържаха като организатор на покушението офицера от НСО Борис Иванов, а като извършител на убийството - Петър Костов.

За поръчител е уличен Иво Масларов, който беше обявен за издирване с червена бюлетина на "Интерпол" и европейска заповед за арест. Като мотив за мократа поръчка се сочи неуредени финансови отношения между поръчителя Масларов и жертвата Марангозова.

Според източници на "По света и у нас" преди минути Масларов е отдведен в ареста на Националното следствие и предстои прокуратурата да поиска постоянния му арест.

46-годишната бизнесдама бе убита на 10 октомври 2019 г. в столичния жк "Младост". Тя беше застреляна в главата от преминаващ край паркирания й автомобил моторист, докато говорила по телефона с приятеля си Динко Геров. Трупът й бе открит именно от него, а до тялото на Станка имаше изкуствена бяла роза. Убиецът остави три гилзи на местопрестъплението, а проектилите бяха намерени в автомобила на Марангозова.

По-късно разследващите обявиха, че разстрелът е дело на организирана престъпна група. Поръчката за убийството дошла от Иво Масларов, който имал неуредени финансови отношения с Марангозова. Той обаче се укри и бе обявен за издирване.

Подполковникът от Националната служба за охрана (НСО) Борис Иванов пък разпределял задачите между участниците в групата, обяснявал детайлите, като той е приел и поръчката за убийството. В колата му било намерено устройство за проследяване и подслушване.

На съд като физически извършител на убийството е предаден Петър Костов. В хода на разследването са събрани доказателства, че на 10 октомври 2019 г. той е проследил жертвата до блок в столичния кв. "Младост". Спрял с мотоциклет до колата на жената, извадил букет с изкуствени цветя и почукал на стъклото на предната лява врата. Зад букета Костов държал пистолет със заглушител. След като Станка Марангозова свалила стъклото, той произвел три изстрела. На жертвата били причинени три огнестрелни наранявания на главата, които довели до смъртта й. При изстрелите от букета се откъснал цвета на една роза, която паднала на асфалта.

Четвъртият обвиняем е В. Д., който според разследащите, е осигурил финансови средства, които чрез Иво Масларов са били предадени на подполковник Иванов и на стрелеца Петър Костов.

В. Д., Масларов и Иванов са предадени на съд като подбудители и помагачи в извършване на престъплението.

За престъплението са били набавени пистолет и мотоциклет, който при оглед на 20 май 2020 г. е намерен с помощта на водолази във водоем край софийското село Чепинци.

46-годишната бизнесдама е била следена близо месец, включително с използване на технически средства - тракер за определяне на местонахождението й. Петър Костов е опитал да прикрие следите от престъплението като изгорил дрехите си. След убийството престъпната дейност на обвиняемите е продължила.

Освен като подбудител и помагач в извършването на убийството, бившият служител на НСО е привлечен към наказателна отговорност за държане на наркотици и на боеприпаси, както и за участие в организираната престъпна група за разпространение на наркотични вещества.

В хода на разследването са разпитани над 50 свидетели, извършен е следствен експеримент и множество експертизи - съдебно-медицински, компютърно-технически, физико-химични експертизи и др.

За предумишлено убийство, извършено с користна цел и със средства, опасни за живота на мнозина, законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.