Сървърите на Агенция "Фокус“ и "Медия Груп 24“ бяха атакувани в събота. 15 минути преди обед започна първата DDoS атака. Тя успя да свали услугите ни за 20-25 минути, докато с колегите успеем да я ограничим. За съжаление, обаче имаше още една такава атака около 14:30 часа. Понеже бяхме подготвени, затова успяхме да спрем атаката доста бързо. Целта й беше машините ни да се претоварят с фалшиви заявки, за да не могат реалните потребители да използват услугите ни. На този етап нямаме данни за опит за кражба на съдържание. Просто беше невъзможно влизането в сайтовете ни. Това каза за обзора на седмицата на Радио "Фокус“ експертът по онлайн сигурност в "Медия груп 24“ Станимир Атанасов в интервю пред репортера Цветана Тончева.  

"Няма как да знаем със сигурност кой и до кого е поръчал тази атака, но IP адресите бяха основно от Азия – Сингапур, Китай, Тайланд, Филипини, Бангладеш и други азиатски държави. Разбира се, забелязахме и европейски такива, както и български, но бяха незначително малко“, обясни той.  

Според него атаката към "Фокус“, към останалите медии и към българските институции е организирана и финансирана от едни и същи хора. Той припомни, че само за няколко часа бяха ударени няколко големи сайтове и институции: "Това няма как да е съвпадение с оглед на това, че такива масивни атаки се случват рядко“. 

"Не знам дали сайтовете са атакувани едновременно, или са редувани, за да преценя точно колко е била сериозна атаката. Нашите сървъри са получили по 120 000 фалшиви отваряния в минута. Това са около 2 000 в секунда, което прави атаката доста ефектна“, обясни той. 

Според него, имайки предвид мощността на атаката, хакерите са искали да покажат, че са много велики.  

"Атаката е по посока България, защото не само един новинарски сайт е бил атакуван, а доста, както и институциите. Целта е била хората да изпитат затруднение да се информират какво се случва по света и у нас в някакъв период от време. Хакерите са искали да покажат още, че могат да си позволят такива атаки, защото те се правят от стотици хиляди компютри, т.нар. "ботове“. Те са по целия свят и използват компютри на нормални потребители, които дори не подозират за това. Зад това стои огромен ресурс от хора, които използват вируси или други методи, за да се възползват от хардуера“, уточни Станимир Атанасов. 

Той обаче не е убеден, че информацията за хакерската група, която излезе по медиите, е напълно вярна. Според него не е ясно кой стои зад това.