Специалисти от Българската асоциация "Отопление, вентилация и климатизация“ (БАОВК) апелират всички потребители да бъдат внимателни при избор на климатик, производител и изпълнител на монтажа и поддръжката на уредите. Причината за това са зачестилите сигнали от хора, жертва на несертифицирани фирми за работа с флорни и парникови газове, които предлагат нискокачествени продукти и услуги.

"Отоплението с климатици през този сезон е най-икономичният вариант за потребителите. Както се случва във всеки бранш, когато има голямо търсене на пазара се появяват множество фирми, които предлагат продукти и услуги. Проблемът е, че голяма част от тях предлагат нискокачествени продукти без гаранции, некачествени монтажи и не могат да бъдат открити при опит за контакт, когато е възникнал проблем с предлагания от тях уред. Все повече потребители, жертва на такъв тип фирми се свързват с нас за съвет и повече информация“, коментира Петър Хетемов от Българска асоциация "Отопление, вентилация и климатизация“. 

Специалистите от бранша коментират още, че отоплението чрез климатични системи ще бъде на най-разумни и най-достъпни цени тази зима. Това е и най-бързото решение за потребителите да се премине от един вариант на отопление към друг. Подходящи за отопление са инвенторните битови климатизатори, тип сплит системи, които се инсталират най-бързо, но в същото време са с високи параметри. Европейският съюз налага ежегодно на производителите да вдигат енергийните класове и параметрите на уредите, така че дори по-бюджетните уреди вече са с висок клас по отношение на енергоефективността.

"Разбира се, когато говорим за отопление, трябва да се търсят уреди, които са подходящи за това и издържат на по-ниска температура. Именно това е едно от нещата, на които трябва да се обръща внимание – при какви температурни диапазони работи уредът. Естествено трябва да се избират и производители, които имат традиции в производството на климатична техника, имат история и са популярни. Потребителите не трябва да се доверяват на производители, които нямат опит и традиции. Това е важно от гледна точка на срока на експлоатация, на параметрите, които постигат уредите, начина на работа и не на последно място сервизното обслужване“, коментират още  Петър Хетемов от БАОВК.

От Българска асоциация "Отопление, вентилация и климатизация“ посочват, че има два особено важни момента при покупка на климатик – откъде и откого ще бъде закупен той. За покупката на добър климатик потребителите биха могли да се информират лесно в интернет. Друг много важен момент обаче е, че след това уредът е обвързан с инсталатора и поддържащата фирма. Дори да е закупен климатик с добри технически параметри, може да се появят проблеми в дългосрочен план с изпълнителя. Именно затова, основната препоръка на специалистите от бранша е потребителите да избират доказани фирми и внимателно да се информират за техния опит и сертификати за извършване на инсталация на климатична техника и работа с фреони.