Нова година – ново поскъпване на електрониката и електроуредите. Анализатори на пазара още в края на миналата година предупредиха, че ще има разлика в цената при черната и бяла техника, след като световни производители обявиха увеличение на чиповете.

Потребителите вече усещат ръста в цените на някои стоки като телевизори, смартфони и таблети. В началото на новата година желаещи да подновят старите си уреди не липсват. След като влязат в магазините обаче започват да пресмятат колко по-дълбоко трябва да бръкнат в джоба си.

Жители на Стара Загора, които досега са се отоплявали на газ, от месеци търсят алтернатива. Но и тя едва ли ще им излезе много по-евтино, след като цените на уредите са тръгнали нагоре. Решението за покупка не може да се отлага твърде дълго, казват анализатори на пазара. Прогнозите са, че цените на уредите, за които чиповете са определящ компонент, ще продължат да вървят нагоре. Само през последните две години средното увеличение е между 25 и 30%. И заради пандемията, и заради поскъпването на основните части, влизащи в производството.

"Когато става въпрос за компютри, таблети, телефони - поскъпването на чиповете се отразява с най-голям процент върху цената на продукта", казва Марин Згурев, който е управител и собственик на магазин за уреди. Не толкова осезаема е разликата при перални машини и хладилници, защото при тях цената се определя от тази на метала и обема на уредите, обясняват от бранша. "Едно увеличаване с 20-30% на чиповете няма да повлече увеличаване на цената на едрата бяла техника с повече от 1-2 на сто максимум. Засега тенденцията за първото полугодие, в сравнение с предходната година, в бялата техника са скочили между 5 и 7 процента на производители, като мине през транспорт, това се отразява в крайната цена – между 10 до 12 на сто в клиентската цена", коментира още Згурев пред NOVA.

Скокът в цената на чиповете се отразява и на автомобилната индустрия. От бранша отчитат и затруднения в производството. "Заради липсата на полупроводници и очакванията тази година са подобни. Ще продължат затрудненията при доставчиците на чипове", обяснява причината Александър Костадинов от Асоциацията на автомобилните производители. А за доставките на чипове влияние оказва и поредната COVID вълна в Китай. Затова от бранша не изключват още забавяния. "При електрическите автомобили батериите са един от най-важните компоненти, а голяма част от батериите идват от Китай, така че очакванията са не прекалено розови", допълва Костадинов.

Затова експертите съветват потребителите да не отлагат технологичните си покупки докато цените им не са тръгнали още нагоре на фона на галопиращата инфлация.