В следващите два дни в България ще се проведе мисия на Венецианската комисия. Експертите от комисията ще бъдат тук, за да обсъдят с Министерство на правосъдието, с ръководството на прокуратура, с членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) и с политически партии проекти на два закона с особена важност. Това съобщи по време на брифинг министърът на правосъдието Крум Зарков, предаде репортер на Агенция “Фокус"

“Единият закон касае възможността за наказателно преследване на главния прокурор и механизмът, който беше предложен за това, както и възможността за обжалване на отказите от образуване на досъдебно производство. Теми, с който България се бори от дълго време, теми, които са били обект на нееднократни препоръки от самата Венецианска комисия и на осъдителни присъди от страна на Европейския съд по правата на човека", уточни Зарков. 

Освен това при посещението на членовете на Венецианската комисия ще бъде обсъден и Законът за съдебната власт, който засяга правомощията на Инспектората в областта на съставяне и отстояване на етични стандарти на магистратурата.

“Венецианската комисия ще бъде тук само след няколко минути, след което Министерство на правосъдието организира във възможно най-кратък порядък срещи с хората, с които те са заявили, че желаят да разговарят, за да създадат своето становище, което ще бъде прието в края на месец октомври на тяхно редовно заседание", каза още правосъдният министър. 

Нели СТАВРЕВА