В Русе представят Стратегическия план за развитието на селските райони в следващите пет години, информира пресцентърът на Областната администрация Русе.

Експерти от Министерството на земеделието ще се срещнат със земеделски стопани от областите Търговище, Разград и Русе.

Това ще се случи утре в зала "Европа" на Доходното здание в Русе. Инициативата се провежда и с подкрепата на Областната администрация в града и нейната цел е да запознае заинтересованите страни с условията за прилагането на инструментите по Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони в България за периода 2023-2027 година.

В рамките на събитието ще бъдат представени различните интервенции, разписани в Стратегическия план, като земеделските стопани ще могат да задават въпроси на екипа от експерти на Министерството на земеделието.

Утрешната среща е част от национална информационна кампания, която ще продължи до 16-и февруари. По време на нея ще бъдат разяснени базовите условия, т.е. кръстосаното съответствие, възможностите за директни плащания, агроекологични плащания, инвестиционните мерки, както и Националният план за възстановяване, където съвсем скоро ще бъдат отворени приеми.

Целта е земеделските стопани да имат информация предварително кога ще бъдат отворени съответните мерки и какъв срок ще отнеме тяхното разглеждане, за да могат да планират своите агроекологични или инвестиционни намерения.

Според областния управител Анатоли Станев трябва да се направи всичко възможно интересите на работещите в сектора на земеделието да бъдат защитени. Осигурените средства по Стратегическия план за следващите 5 години надвишават 8 милиарда евро.

Следващата среща е със земеделци от Варна, Шумен, Силистра и Добрич в зала "Европа" в сградата на Областна администрация Добрич.