Има ли разлика в заплащането на мъжете и жените? На 1 май - международния ден на труда, бившият социален министър Христина Христова и Светлозар Петров - специалист по управление на човешки ресурси разискват тази тема в ефира на БНТ.

"Заплащането на мъжете и жените е стар проблем у нас, но напредъкът за неговото решаване е твърде малък. Наскоро Евростат публикува данни за 2022 година - 12,7% е разликата в средноевропейското заплащане на мъжете и жените, което никак не е малка разлика. С нарастването на възрастта на жените тази разлика се увеличава и достига до 28%, което означава, че жените от трета възраст нямат достатъчно спестявания, нямат средства за лични инвестиции", отбеляза Христина Христова.

Според Светлозар Петров една от причините за това са кариерните паузи при жените - например, майчинството.

"Друга причина е разпределението между мъжки и женски професии. Част от професиите, предпочитани от жените, като цяло са по-зле платени. Това нещо с годините се изравнява и ставаме все по-добре - през 2022 година разликата в заплащането беше 12%, доката в бившия Източен блок разликите са доста по-големи", допълни той.