Липсата на добро обучение на членовете на секциите доведе до грешки в протоколите. Около това мнение се обединиха преподавателят по конституционно право в СУ доц. Наталия Киселова и докторът по конституционно право Борислав Цеков.

"Две неща правят впечатление. ЦИК не се постара да обучи добре членовете на СИК. Можем да видим, че там, където е било проведено такова целенасочено обучение, протоколите са коректно попълнени. И второто важно нещо – когато се става член на СИК е редно хората да се знае, че част от хонорарите, които ще получат, са за осигуряване на храна и вода", каза доц. Киселова пред bTV.

"Грешките са на ниво СИК и това имат предвид хората от РИК. Но трябва да уточним, че в България са правени и далеч по-сложни избори. Да не споменаваме изборите с отделни хартиени бюлетини, а не с интегрални каквито са в момента. Проблемът е в некадърната изборна администрация", категоричен е и д-р Борислав Цеков.

Той припомни, че е необходимо технологично време за преброяването на гласовете и даде за пример САЩ, където този процес отнема няколко дни.

"Ще чакат, това им е работата. След като някого не му се чака, на следващите избори да се откаже и да не е член на СИК", категоричен е д-р Борислав Цеков.

Доц. Киселова обясни, че вероятно сроковете ще бъдат спазени въпреки технологичното време, което се изисква за обработката на протоколите и въвеждането на всички контроли. Според нея вероятно утре всички РИК ще предоставят изборните книжа на ЦИК и до 6 април резултатите ще са ясни.

Д-р Борислав Цеков коментира и  темата с председателя на СИК, който се оказа неграмотен.

"Трябва да се обърне много голямо внимание на партиите и на ЦИК, че това не е благотворителна дейност – някой социално слаб да получи едни пари. Хората в СИК трябва да си вършат компетентно и грамотно работата. И ако не го направят, трябва да бъдат наказани по някакъв начин", категоричен е той.