Фондът "Сигурност на електроенергийната система", на който се разчита да финансира прехода от регулиран към свободен пазар на ток за българските домакинства, е на дефицит. В момента недостигът в него е 1 млрд. лв., като за февруари фондът е изплатил само 75% от дължимите компенсации на НЕК и производителите на ток. 

Ремина Алексиева, енергиен експерт в Центъра за изследване на демокрацията, заяви категорично, че има достатъчно инструменти, които да бъдат използвани, така че цената на тока да не се покачи рязко.

"Вноските, в които има дефицит, са за различните видове снабдители на енергия и са в конкретен процент. Споменати са въглеродните квоти, една от причините фондът да има дефицити. Управлението му е свързано и с управлението на публичните финанси. Трябва да се установи откъде идва дефицитът. Погрешно е да се фокусираме обаче само върху този фонд, защото е само един от елементите за финансиране. Той беше създаден, за да компенсира големите търговци, а не уязвимите потребители и да играе буфер, за да бъде либерализацията възможно по-плавна. На едро имаме цена на тока, определена от борсата, но трябва да бъде продавана на крайните снабдители на регулирана цена", обясни тя.