От днес България не може да използва и да внася руски петрол за производство на горива. След решение на парламента дерогацията окончателно отпадна.

"От няколко седмици рафинерията не обработва руски петрол. Не се е пренастроила, това е доста сложен процес. Използва близки сортове нефт. Пазарът ще бъде осигурен. Цените са се повишили с 2% за бензина и с около 3% за дизела - нищо сериозно. Зависи какво се случва с международните котировки на суровия нефт", заяви председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Светослав Бенчев.

"Колегите разчитат на доставки, които осигуряват в последния момент, нямаме дългосрочни договори. Ще е трудно, но се справяме. Всички компании в асоциацията спазват закона, правим всичко възможно да осигурим пазара. Предизвикателства има, но ще успеем да се справим с тях към момента. Към днешна дата нещата изглеждат сравнително розови", уточни гостът на Bulgaria ON AIR.

Засега няма вероятност литър бензин да поскъпне до 3 лв., но е възможно да има леко повишение на цената, стана ясно от думите на Бенчев.

Българската петролна и газова асоциация предлага поредица от мерки за плавен енергиен преход в транспорта.

"За съжаление, като държава не вършим особено много. Енергията в транспорта изобщо не се споменава, а това е проблем. Тя е много важна част от енергетиката на страната. Енергийният преход в страната със сигурност ще се различава от този в Западна Европа. Трябва да се мисли какво ще се прави след 7-8 години. Елетрификацията трябва да бъде подпомогната и да се изгражда инфраструктура за зарядни станции по пътищата на страната. Държавата сякаш неглижира този проблем", на мнение е Бенчев.

Председателят на БПГА посочи, че в енергийната ни стратегия не е включено количеството електроенергия, което е необходимо за електромобилите. Изискват се законодателни, нормативни мерки и финансиране, отбеляза той. 

Заради зеления преход едва ли ще има проблеми с доставките на горива, смята Бенчев, но допълни, че трябва да имаме по-добра транспортна свързаност със съседните ни държави. 

Събеседникът изтъкна, че броят на електромобилите в страната расте с едва 50-60 бройки месечно, а трябва да станат достъпни за всеки човек. Липсват електрически камиони, тъй като са прекалено скъпи - 350 - 400 хил. евро.

Ще ни трябват около 10 години, за да изработим стратегия кои ще бъдат горивата, които ще заменят бензина и дизела, завърши Бенчев.