Корейският сценарий не е никак изгоден нито за Украйна, нито за сигурността на Европа. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" доц. Ивайло Иванов, експерт по сигурността.

Според въпросния сценарий и двете страни може най-накрая да преминат към договорено прекратяване на огъня и да замразят войната.

"Ако погледнете вътрешно корейската граница, това е всъщност най-силно демилитаризираната граница в света, където непрекъснато има опасност от възникването на военен конфликт. Между другото, това е един от проблемите с идеята за замразяването на конфликта между Русия и Украйна или някакво примирие, защото ако наблюдаваме и последните действия на руската страна, виждаме, че в Русия няма никаква готовност за искрени преговори и за постигането на края на конфликта. По-скоро личи, че всяко прекратяване на военните действия или замразяване ще бъде просто временна пауза, която трябва да даде на Русия нужното време добре да коригира всички грешки, които тя направи до този момент по отношение на воденето на този конфликт. Включително и от гледна точка на подготовката на своите въоръжени сили", коментира експерта.

Според него от действията на руския президент и от неговите изказвания, включително при встъпването му в длъжност и по случай 9-ти май, също не са показали каквито и да е признаци, че Русия има желание да прекрати този конфликт, при едни справедливи условия.