В сряда Министерският съвет прие проектозакон за изменение и допълнение на Закона за българските лични документи. Въвежда се правна възможност личните карти да съдържат удостоверения за електронна идентичност.

"Българите сме свикнали да имаме чип в картите, само че в дебитните и кредитните . Този законопроект дава правна възможност да се вкара в нашите лични документи чип с електронна идентичност. Нашата електрона самоличност ще бъде внедрена в тези лични документи. Това ще е нашият електронен подпис. С личната карта ще можем да правим абсолютно всичко онлайн, което държавата ни дава като възможност – подаване на данъчни декларации, всякакви справки в НОИ, НАП", обясни в ефира на NOVA експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

Ако личната карта бъде открадната, няма да може да се злоупотреби с електронния подпис, увери експертът.

"Личните документи ще може да бъдат използвани само от конкретно устройство, който е предварително записан. Ще има и пин код, както е при дебитните карти. Освен това, всяко действие с личната карта се записва", коментира още Тулев.

Според него е възможно в бдъще дори да може да гласуваме онлайн с тях. Експертът по киберсигурност увери, че няма как да ни следя чрез лините карти.