За първото тримесечие на тази година ръстът на изтеглените кредити е 24% в броя и около 30 % в обема, спрямо миналата година. Много активен старт на годината. Изглежда, като, че да теглим кредити за последно, но всъщност продължава интересът към пазара на имоти, въпреки растящите цени там. Много икономисти смятат, че има балон, но нищо не доказва това твърдение. Това заяви кредитният консултант Тихомир Тошев в БНТ.

По думите му София е най-евтината столица в ЕС.

"Цената на кв.м. в София е по-евтина от всички други столици в ЕС, дори страни извън ЕС, като Белград, са с по-високи цени", каза Тихомир Тошев, като допълни, че цената все пак е субективна и зависи от самото строителството на сградата, разположението й и т.н.

Той обясни, че подобен ръст на кредитите трябва да се следи внимателно.

"Ако допреди 3 г. средната вноска за един кредит беше 800 лв. то надминава 1200 лв. Едно младо семейство, ако преди задлъжняваше с около 200 000 лв., за да си купи тристаен апартамент в голям град, то сега задлъжнява с около 400 000-500 000 лв. Лихвите ще останат ниски, няма да се случи това, което се случи по света, но не трябва да забравяме, че тези кредити са по 30 г. и имат плаваща лихва - тоест, след 2-3 г., ако има някаква финансова криза, лихвите може да се покачат. Съветвам хората, което теглят днес на 2,5% да си сметнат какво може да стане, ако лихвата стане 5%", подчерта Тихомир Тошев.

Той заяви, че голям проблем на пазара в момента са бързите кредити.

"Има много голям ръст и на бързите кредити, но там има много голям ръст на лошите кредити при бързите. Там трябва да имаме много въпросителни, те се теглят главно от хора, които нямат никакви спестявания", каза още кредитният консултант.