Повишението на заплатите в страната е изпреварващо. За последните пет години средната работна заплата на практика се е удвоила, докато инфлацията е около 30%. Това каза изпълнителният директор на BESCO Добромир Иванов в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".

Според Националния статистически институт средната работна заплата в София е около 3000 лева, докато в някои райони на страната тя е наполовина по-ниска. Именно намаляването на тази разлика е едно от предизвикателствата според Иванов. "Другото е, че в момента ние имаме доста голям ръст на заплатата, но икономиката ни е пораснала с 1,7%, което показва, че това не е толкова устойчиво, колкото изглежда. Предизвикателствата са как икономиката да расте по-бързо и как другите региони да се развиват с темпо, което е сходно с това на София", посочи той.

Справянето с тези предизвикателства според изпълнителния директор на BESCO минава през насърчаване на местните и чуждестранни инвестиции. "В момента в България не трябва да има нито едно място, в което човек няма избора къде да работи. В противен случай този човек няма как да преговаря за заплатата си и за условията, при които работи", подчерта Добромир Иванов.

BESCO работи по промени в Закона за насърчаване на инвестициите, които биха помогнали за привличане на повече чуждестранни инвеститори и за задържане и насърчаване на местните. "Това е много важно, и то точно в районите извън София. Европейският съюз разрешава държавна помощ в размер на 50 до 60% за насърчаване на инвеститори в неразвитите региони. В последните десетилетия изобщо не сме се възползвали от този инструмент, а точно това е инструментът, с който и Сърбия, и Гърция, и Румъния ни изпреварват значително. В момента, когато един инвеститор иска да инвестира някъде на Балканите 300 милиона, сърбите казват "Ние ще ти дадем 150 милиона", а целият бюджет, който България имаше до миналата година за това, беше 10 милиона. Сега той се увеличи на 100 милиона. Не е важно само да ги има парите, а и къде отиват тези пари. Това, за което се борим, е те да отиват при компании със средна и висока добавена стойност и компании, които плащат по-високи заплати от средната за страната", обясни Иванов.

За да догони Европа, България трябва да има годишен ръст от 8%, подчерта той. "Ако направим тези промени за насърчаване на инвестициите се смята, че ще имаме още 1,5% ръст на икономиката. Ако увеличим производителността на труда, това са още 1,4%. Ако си усвояваме всички европейски средства, това е още 1% отгоре, а ако не ги крадем – още 0,9%. Реформите в образованието и произвеждането на по-квалифицирани кадри биха увеличили ръста на икономиката с още 0,7%. Политическите лидери трябва да разберат, че реформата в образованието е по-важна дори от Шенген, еврозона и всичко друго", обясни Добромир Иванов.

Важният разговор сега за политиците според него е именно как да живеем по-добре. "Целта ни е през следващите 15 години да се превърнем в държавата, която да бъде изследвана след това в учебниците за икономическото чудо, което е направила. Това е нещо, което според Световната банка е възможно да направим, но зависи от нас, от реформите, които ще направим, и как управляваме държавата. Ако 15 години поддържаме такъв ръст, това означава, че след 15 години ние ще сме изпреварили Полша, Чехия, Румъния, Унгария и ще сме се приравнили с Италия и Испания", смята изпълнителният директор на BESCO.