Най-голямата грешка е още от зората на демокрацията, когато се връща земята в т.нар. реални граници и не се правят отчуждаванията на имоти и за инфраструктурата. В момента всичките ни градове са заложници на тази фундаментална грешка. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" имотният експерт Иван Горанов.

"Няма лошо, че са върнати земите на собствениците, но още тогава е трябвало да се помисли от тогавашните хора в парламента и от специалисти по градоустройство и териториално устройство, че тази земя така върната после залага всички трудности пред които днес са изправени големите и малки градове  при изграждането на инфраструктурата. Виждате колко години трябва да се минат, за да могат да се извършат отчуждителните процедури, за да се завърши Околовръстен път или някаква голяма главна артерия на нашите градове, и колко бавно и колко трудно се случват това, тъй като държавата и общините нямат пари, за да изкупят тези предвидени проценти от парцелите на хората за инфраструктура", коментира Горанов.

Според него трябва да се търси законодателна промяна: "Защото в момента почваме да се въртим в Параграф 22 , в един омагьосан кръг - да речем вие искате до вашия парцел да стигне път, вода, канал, и съответно това трябва да мине през няколко други частни парцела, а когато хората не са готови да дарят на общините тези квадрати за инфраструктура, и чакат общината да ги изкупи, когато няма пари, се получава т.нар. омагьосан кръг, в който се въртим в последните години. Така че призовавам нашите държавници  да се заемат сериозно с решаването на този казус, ако искат нашите градове да стават модерни, европейски, и то със сравнително нормални темпове".

"София все още няма завършен Околовръстен път - това е срамота. Не знам още колко години ще трябва да продължим да се борим с тези неуредици. Така че аз мисля, че законодателно трябва да се предприемат сериозни стъпки за извършване на промени, касаещи териториите, свързани с изграждането на инфраструктура", добави имотният експерт.