Преди да наемем или запазим дадена туристическа услуга е важно да не се предоверяваме, а да се уверим, че предоставената информация в интернет е достатъчно коректна. Това каза Габриела Руменова от "Ние, потребителите" в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

"Преди да запазим оферта за почивка е нужно пак отново да прегледаме всичко за какво плащаме, каква категория е хотела или къщата за настаняване. Когато видим хотела, да го потърсим в регистъра на Министерство на туризма, който е със свободен достъп и можем да видим този хотел с това име на този адрес дали действително по удостоверение за категоризация е такова, каквото се представя в офертата. Ако тук има разминаване, значи вече може да ни светне на червена лампичка и да си помислим дали и останалата предоставена информация е коректна,“ обясни тя.

Като част от предварителната подготовка за почивката е важно човек да потърси информация и за заведенията в района, което често хората не правят, поясни още специалистът и препоръча също така да се провери може в тези заведения да се плаща с карта, за да знаят колко пари да си приготвят налични.

По думите й при резервацията на хотел е важно да сме активни и да уточним всичко предварително, тъй като понякога за хотелиера тази информация е второстепенна, а за нас е решаваща, за да се настаним точно на това място. "Добре е преди да запазим хотела все пак да се обадим и да уточним на рецепция това, което е представено като информация, абсолютно акуратно ли е или има някой особености, за които е добре да знаем предварително, за да не си разваляме настроението когато пристигнем на място.“

Ако потребителят е бил подведен от невярна информация, то тогава може да се претендира за нелоялна търговска практика и според потребителското законодателство имаме право да развалим сключен договор и да получим обратно парите си, но това отнема време, обясни още експертът.

Габриела Руменова предупреди, че е добре храната, както и различни плажни артикули да не се купуват от временните павилиони около плажа, тъй като няма как сме сигурни, че те ще поемат отговорност за качеството и безопасността на тези продукти, а да се закупуват от стационарните такива, които са си традиционно там.