Трябва да си отговорим на големия въпрос какво сме готови да приемем като резултат на войната в Украйна - готови ли сме до допуснем Украйна да загуби тази война? Трябва да си отговорим и на няколко други въпроси: Готови ли сме да приемем според различни оценки между 10 и 20 милиона украинци като бежанци, готови ли сме да граничим с една агресивна руска държава, която смята, че всичко е позволено. И разбира се от гледна точка на следващите десетилетия, тъй като войната в Украйна не е свързана само с конкретния резултат по отношение на украинската държава, в тази война се решава геополитическото бъдеще на Европа и това дали Европа ще бъде някакъв фактор в международните отношения в следващите поне 30 години.

Това обясни в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Ивайло Иванов, експерт по национална сигурност.

"В момента се решава дали Европа ще бъде един от играчите на терена в следващите 30 години, или ще бъде топката на терена, която в следваща 30 години останалите велики сили просто ще ритат в една или друга посока. И от тази гледна точка, връщайки се към споменатото от руския президент ядрено оръжие, ние трябва да приемем сериозно подобни изказвания, но без да се паникьосваме от тях, а да се готвим с мерки, с които да се противопоставим на подобни опити за изнудване. Ако ние се подадем на такива опити за изнудване, в следващите десетилетия за съжаление ще видим още много държави, които ще се сдобият с ядрено оръжие, и всъщност ние с нашето действие ще ускорим този процес", обърна внимание Иванов.

Според него, ако се подадем на подобно изнудване, това ще означава две неща:

"Първо, всички държави, които са с агресивни намерения, ще видят, че разполагайки с ядрено оръжие могат да постигнат своите цели, заплашвайки други държави, така че те ще имат стимул да придобият подобно ядрено оръжие. А от друга страна, всички държави, които се чувстват уязвими или жертва в едни подобни конфликти, също ще имат изключителен стимул да се сдобият с ядрено оръжие, което означава, че ще трябва да живеем в един свят, в който вместо 9 държави, които към момента разполагат с ядрено оръжие, те ще бъдат 19 или 29, което означава разбира се, че вероятността за евентуално използва на това ядрено оръжие ще бъде много по-голяма.

Искаме ли подобно нещо или не искаме – трябва да си дадем ясно сметка за това. И мисля, че е отговорът е очевиден от гледна точка на европейския интерес", заяви експертът по национална сигурност.