30 процента ръст на къмпингуващите в Европа след пандемията отчитат от бранша. Председателят на Българско кемпер общество Йордан Ибришимов обяви пред Euronews Bulgaria, че 16 хиляди са регистрираните каравани у нас. Проблем обаче създава липсата на къмпинги, които да отговарят на европейските изисквания. 

"Според Евростат сме кръгла нула. Имаме регистрирани само около 20 къмпинга. А една Румъния има над 460"

"Много малко къмпинги по морето отговарят на условията. Собствениците на имоти спекулират с цените, защото реално няма конкуренция. Обявяват цени, които са нереални. В момента, например, ривиерата до Венеция, има много къмпинги, там цените започват от 35 евро. А къмпинги у нас, които не предлагат нищо освен една поляна и тоалетни като от "Сървайвър", слагат двойно по-високи цени. Това е безумно. Редно е да се намеси държавата и да регулира къмпинг туризма у нас."

"Един къмпинг трябва да има широка площ, спокойствие, забавления, санитарни възли, детски площадки. При нас къмпингите по Черноморието са много зле."

"В Германия, Франция и Италия получават рекордни доходи от къмпинг туризъм. Страни като Босна, Черна гора и Алабания ще ни изпреварят. България, която е прекрасна страна откъм природа, проспива цялото това нещо", допълва той.