Българските работодатели определено не са готови да въведат 4-дневна работна седмица. Факт е, че все още в България не става въпрос за тенденция. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Георги Първанов, експерт "Човешки ресурси".

По думите му е много важно как ще се подходи към преминаването към по-малко работни дни: "Много е важно цели отрасли и бизнеси, където това е възможно, да минат заедно към такъв подход, а не единични фирми да го правят, тъй като това ще създаде напрежение на пазара на труда. Българският бизнес не е готов. И сега изоставаме като производителност, по отношение на други страни. И с 4-дневната седмица ще се изисква още по-голяма мобилизация. Важно е не само компаниите да се подготвят, ами и пазара. Тоест, самите клиенти-потребители на съответните услуги, да знаят, че или петък или понеделник, или както се реши, е почивен ден за целия този бранш, и за всички фирми в цялата страна".

Според експерта е въпрос на време това да се случи в България: "Моята прогноза е още за догодина и в следващите 2-3 години, че ще имаме все повече такива случаи. Законодателно също ще бъде решен въпросът. Но еднозначно 4-дневната седмица води до много по-добра мотивация, много по-малък стрес, хората са по-фокусирани и концентрирани. И им остава много повече време за почивка, да работят над себе си, да се развиват.