"Виждаме, че се прави опит за някакъв диалог с търговските вериги. Добра е идеята да има пълна информация за всички нас по какъв начин се формират цените. Финансовата историята е показала, че с тавани върху крайни цени или надценки резултатите не са стабилни. Това може да доведе до по-голямо повишаване на цените", това заяви икономистът Владимир Сиркаров в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ. 

В сряда служебният министър на финансите Росица Велкова обяви, че има потенциален риск България да влезе в процедура по свръхдефицит, валутният борд и сегашния фиксиран курс на лева да бъдат застрашени, а приемането ни в еврозоната да бъде отложено за неопределено време.

"Надявам се никога да няма данък "Солидарност" в България. Това е абсолютна измишльотина и няма никакво икономическо действие. Облагането на печалба със задна дата е противоконституционно", каза финансовият експерт Емил Хърсев по повод предложението да има еднократна солидарна вноска върху свръхпечалбите на компаниите.  

"Още от миналата година се налага такъв данък. Нямаше проблем, когато се изземаха печалбите на държавните енергийни дружества, които всъщност спасиха България. Милиарди се източиха, за да отидат в големите търговски вериги, които сега увеличават цените на стоките от първа необходимост", коментира Ваня Григорова от КТ "Подкрепа". 

"Тезата тук е, че комунизъм може за държавните фирми, но не и за частника. Престъпление е това, че бяха иззети средствата от държавните енергийни дружества", каза още тя.