Пазарите винаги изпреварват икономика, винаги реагират 6 месеца по-рано от основните тенденции и успяват до голяма степен да предскажат събитията. Те са движени от ликвидността, от парите, които се насочват. Това каза главният инвестиционен консултант на "ЕЛАНА Трейдинг“ Цветослав Цачев в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

В момента очакванията са корпоративните печалби в САЩ да се покачат със 17-18% на годишна база през четвъртото тримесечие на тази година. "Това е много голям растеж. Индексът S&P 500 в края на миналата година беше на около 4500 пункта. Сега той е на нови рекорди – около 5300. Т.е. пазарът вече отразява този силен растеж на корпоративните печалби към края на 2024 г.“, обясни Цачев.

Пазарът реагира предварително, преди отчетите на големите компании. "Отчетите се оказаха малко по-добри от прогнозите и това в някаква степен подкрепи пазарите сега. Достигнати са нови рекорди. Но фокусът е, че големите печалби ще дойдат в края на годината“, поясни експертът.

В момента американският потребител усеща натиска на натрупаната през годините инфлация, на повишените разходи за домакинствата, на по-бавните темпове на икономически растеж. "Намаляването на лихвените проценти ще облекчи натиска върху ипотеките, ще се усетят по-ниски темпове на инфлацията. Доходите в момента растат малко по-бързо, отколкото инфлацията. Аз съм по-скоро оптимист за тези фактори, които търпят промяна през следващите 12 месеца. Те ще се отразят върху икономиката“, заяви Цветослав Цачев.

Очакванията му за следващите 36 месеца обаче са по-негативни.

В Европа се очаква по-осезаемо намаление на лихвените проценти, което ще доведе до по-добри нива за финансиране. "В момента и през следващите години в Европа ще се спестяват повече пари. Тази комбинация от средства, които трябва да бъдат инвестирани, плюс потенциала на възстановяване на икономическия растеж и интерес към компании в сектора водят до силното представяне на фондовите пазари. Най-добре се представя германският фондов пазар със стойности близо до абсолютните си върхове. Испания и Франция – също“, обясни експертът.