“АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" - компанията, създадена за новите реактори, ще преговаря само с корейската фирма “Хюндай" за строителството им. Това решение взеха депутатите след спор в петък дали държавата да не преговаря и с американската “Бехтел". 

Те ще бъдат изградени по американската технология "АП1000" и според решение от миналата седмица строителството ще се поеме от корейската компания "Хюндай", в тясно сътрудничество с "Уестингхаус". На практика, сред повечето експерти няма спор дали е добре да строим новите блокове. Споровете са за технологията, за цената, за процедурата, още повече за политическите хватки, избутващи едни конкуренти за сметка на други.

Изминалата седмица даде нови подробности за бъдещото изграждане на седми и осми блок в АЕЦ "Козлодуй". Българската енергетика се променя - от въглищна енергия страната ни бавно преминава към производство от зелени технологии, комбинирани с ядрени мощности.

Сред повечето експерти няма спор дали е добре да строим новите блокове. Споровете са за технологията, за цената, за процедурата и за политическите хватки, избутващи едни конкуренти за сметка на други. Големите въпроси за цената, експлоатацията и производството обаче остават.

Отговорите на въпросите кога България ще може да се похвали в увеличената си ядрена мощ за мирни цели дава експертът по ядрена енергетика проф. Георги Касчийски пред NOVA News. 

Той коментира конфликтите в парламента по темата като въпрос, който не трябва да е обект на внимание от страна на Народното събрание, а на изпълнителната власт.

"Всички важни решения се прехвърлят към парламента, вероятно заради това, че ако проектът пропадне, никой няма да носи отговорност“, каза експертът. Той посочи, че е потърсил среща с министъра, но такава е била отказана.

Касчийски смята, че трябва да има диверсификация на източниците, а новите блокове на АЕЦ "Козлодуй“ трябва да заместват пети и шести. Според него трябва да се възстанови ПАВЕЦ "Чаира“ и да се изградят двата нови ПАВЕЦ-а, които са обещани, както и да се развиват възобновяемите източници.