97 млн. и 700 хил. лева с ДДС. Това е безвъзмездната финансова помощ.  Ако за някои от нас това са само цифри, то уверявам ви, че зад тези цифри стоят устойчиви резултати и най-вече ползи, свързани с благосъстоянието, но най-вече ползи, водещи до абсолютно крайно постигане и подобряване качеството на атмосферния въздух. Това каза д-р инж. Росица Карамфилова, министър на околната среда и водите, във връзка с представянето на новите доставени нископодови трамваи за линии- 4, 5 и 18 на Столичния градски транспорт, предаде репортер на "Фокус".

Както ви съобщихме и по-рано, 29 броя трамваи, които ще бъда закупени в столицата.

Климатизирани са, с платформа за детски колички и трудноподвижни хора, като ще разполагат със стоп бутон за слизане и звукова сигнализация за незрящи хора, снабдени са с високоефективна електрическа отоплителна система и две отделни климатични системи – за охлаждане на пътническия салон и на кабината на водача. 

С тези трамваи се цели подобряване на качеството на атмосферния въздух, достъпността и комфорта на пътниците и намаляване разходите за експлоатация на пътния състав, стана ясно от думите на властта.

На събитието присъстваха още кметът на София, Йорданка Фандъкова, Атанас Пеканов заместник министър-председател по управление на европейските средства, както и Агнес Монфре, ръководител на отдел "България, Хърватия и Словения" в Генерална дирекция "Регионална и градска политика" на Европейската комисия.

"След провеждането на първия конкурс за доставката на 25 трамвая бяха икономисани средства, с които купихме още 4 трамвая", коментира Фандъкова във връзка с новите придобивки.

Кметът смята, че инвестициите в екологичен градски транспорт са едни от най- важните за столицата.

Атанас Пеканов от своя страна допълни, че се нуждаем от все повече такива инвестиции, като те се затвърждават като неимоверна полза, от която всички граждани печелят.

"Позволете ми да ви напомня, че транспорта представлява 1/4 от емисиите на парникови газове в ЕС, като неговият дял дори продължава да расте. В България също имаме доста висока въглеродна интезнивност на транспортния сектор, доста по-висока от средната в ЕС" , заяви още Пеканов.

Според него трябва да бъдат прилагани доста политики в това отношение, като те трябва да бъдат "превантивни, а не реактивни".

Трамваите са финансирана по проект "Изпълнение на дейности за подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез закупуване и доставка на електрически превозни средства за релсов транспорт – трамвайни мотриси" от Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.", осъществяван с подкрепата на Кохезионния фонд на Европейския съюз.