Екип по проекта на РИОСВ-Русе "Управление на сукцесионните процеси и подобряване на качеството на местообитанията на защитени водолюбиви видове във влажната зона в ПР "Сребърна“ посети две влажни зони в селата Фуентес де Нава и Боада, в Паленсия - автономната общност Кастилия и Леон (Испания), в началото на тази седмица. Това съобщиха от пресцентъра на Регионална инспекция по околната среда и водите - Русе.

Целта на работното посещение е проучване на международния опит в областта на драгиране на езера, изземване на тиня и др. поддържащи дейности във влажните зони, както и оценка на тяхното въздействие върху видовете местообитания в защитените територии.

Лагуните Ла Нарва и Боада са били част от голяма влажна зона, овлажнявана по естествен начин от снеготопенето в съседните планини. В последствие те са били пресушени в опит да се отвоюва земеделска територия, подобно на практиката в България през 50-те години на миналия век. Със съвместните усилия на Фондация за глобална природа (Fundation Global Nature), държавата, бизнеса и местните общности двете влажни зони са въстановени, създавайки екосистемни услуги и осигурявайки чудесни възможности за опазване на биологичното разнообразие, за еко и орнитологичен туризъм, биологично земеделие, работа за местното население и др. По време на теренната работа бяха наблюдавани птици от видовете Голяма дропла (Otis tarda), Сив жерав (Grus grus) и др.

Подобни дейности за поддържане на оптимално водното ниво, драгиране на тиня, косене на тръстика и оползотворяването им са заложени и в проекта, който се изпълнява на територията на поддържан резерват "Сребърна“. По време на работното посещение екипът за управление на проекта се убеди лично в ползите от изпълняваните дейности. Те кореспондират напълно с концепцията за управление на биосферните паркове, какъвто е и резерватът "Сребърна“.