С наказание от 18 месеца "лишаване от свобода“ приключи дело на Окръжна прокуратура – Враца за незаконно държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение и неидентифицирани и нерегламентирани по надлежния ред културни ценности. Деянията са квалифицирани по чл. 354а, ал. 1, изр. 1, пр. 4, алт. 1, вр. чл. 55, ал. 1, т. 1 и по чл. 278, ал. 6, пр. 2, вр. ал. 1 от НК, съобщиха от Апелативна прокуратура – София.

Подсъдимият – 41-годишният К.С., който е осъждан, се призна за виновен за извършените от него деяния.

На 29.08.2022 в с. Бутан, община Козлодуй, в обитаван от него имот на ул. "Райко Даскалов“ той държал с цел разпространение амфетамин и коноп (канабис). Общата стойност на предмета на престъплението възлиза на 6 220,78 лева.

В същия имот К.С. държал археологически обекти, представляващи движими културни ценности - 125 монети и 14 предмети, които не са идентифицирани и регистрирани в съответствие с разпоредбите на Закона за културното наследство. Предметът на престъплението е оценен на обща сума от 1 363 лева. Те са отнети в полза на държавата и са предоставени на Исторически музей – гр. Враца.

Наложеното му общо наказание "лишаване от свобода“ от 18 месеца подсъдимият К.С. ще изтърпява при общ режим.