Един японец, който напълно доброволно решава да изостави уредения си живот в Токио, за да заживее в българско село. Това обаче не е от онези истории за чужденци, които търсят спокойствието на българската провинция. Такеши идва на екскурзия у нас и съвсем случайно се среща с българската маслодайна роза. Това е любов от пръв поглед, а след това се превръща и в бизнес.

Близките му го подкрепят в нестандартното начинание. "Когато говориш за розово масло, трябва да отидеш в България. Това е много качествен продукт. Той е много известен в Япония, почти колкото йогурта. Розовата вода съдържа висококачествено масло, много е полезна за кожата. Отглеждам пет декара рози в Япония, преди шест години бях поканен от община Ямагата, който домакинстваше на българския отбор по художествена гимнастика. А още през 2007 г. дойдох като турист за Фестивала на розата. След това в продължение на 15 години търгувах с розово масло и вода", сподели пред Нова той.

Роден в центъра на мегаполиса Токио, той не е живял сред природата. "Не е лесно да живееш тук, но аз мога да остана и да се справя с начина на живот, заради розите. Имам сериозна езикова бариера - говоря японски и английски. Българите са с различен манталитет, трудно е да свикнеш с него понякога. Прекалено стар съм да уча български език. Мога да кажа "здрасти", "наздраве". Пил съм ракия, но тя е много опасна", смята Такеши.