Правителството одобри проект на Споразумение за партньорство между Европейската комисия (ЕК) и Република България за организиране на информационни и комуникационни кампании относно въвеждането на еврото в страната в рамките на европейската информационна и комуникационна стратегия за еврото и Икономическия и паричен съюз, стана ясно от решенията на последното заседание на правителството.

Министърът на финансите бе упълномощен да го подпише от името на Република България.

Споразумението за партньорство предвижда да се координират усилията на българските власти и ЕК, за да се повиши информираността на обществеността за функционирането на Икономическия и паричен съюз и на еврото, и да се допринесе за плавната смяна на валутата.

Съвместните дейности могат да бъдат съфинансирани чрез споразумение за безвъзмездни средства или да бъдат изпълнени от ЕК, в зависимост от наличието на бюджетни средства. Подкрепата на ЕК чрез споразумения за безвъзмездна помощ или пряко изпълнение на дейностите не трябва да надвишава 50% от общите разходи, направени при изпълнение на националната стратегия.

Подобни споразумения са били подписани и от другите държави в рамките на подготовката им за присъединяване към еврозоната.