Какъв е смисълът да се води разговор за това България и Румъния да влязат в "Шенген“ само по въздух, това е напълно излишно. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" съпредседателят на ВМРО и български евродепутат в Европейския парламент от групата на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки. "Това би било известно облекчение единствено за някаква група туристи или за хора, които пътуват по някакъв бизнес, които да чакат малко по-малко на някакво гише някъде, на някакво летище. Но всъщност смисълът, целта на Европейското шенгенско пространство е свободното движение на стоки. Т.е. за да има Европейски съюз, трябва да има свободно движение на стоки. Това, което правят Австрия, Холандия и Германия, която ги подкрепя, е да смазват и крадат българската и румънската икономика, като не позволяват на българските и румънските превозвачи и стоки да пътуват свободно. Те не позволяват български и румънски спедиторски транспортни фирми и гръцки пристанища да бъдат част от Европейския съюз. Пристанищата в Пирея, в Солун са най-големите в Европа и те са конкуренти на холандските пристанища. Това е причината да не сме в Шенгенското пространство. И всеки, който вярва в нещо различно, или е наивен, или не разбира от политика, или има мотиви да вярва или да говори някакви глупости", посочи евродепутатът.

Според него, да поставяш условия на някой, който вече е изпълнил всички условия, означава едно единствено нещо – наглост, дебелоочие и безобразие. И това е истинското лице на фрапантен, флагрантен двоен стандарт, на който сме свидетели в Европейския съюз.

"Защото сега тези ще си играят и ще ни правят на палячовци и на клоуни – изпълнете 1, 2, 3, 4, после холандците ще измислят нещо друго, после Папуа Нова Гвинея ще измисля нещо трето, четвърто, пето и т.н., и така да безкрай. Но това не е покана за влизане в Шенгенското пространство, където България и Румъния са изпълнили всички условия. Това е мимикрия, това е подигравка и това е пълна глупост", каза още Джамбазки.

"И накрая, отиваме на "черешката на тортата“, ако има черешка тази торта – безобразно, защото тази торта е от продукти, които вече веднъж са ядени. Това, което е изключително нагло, е настояването да бъдат приемани нелегални мигранти от Афганистан, забележете, от Сирия и Афганистан. Нека напомня: аз лично нямам спомен, не съм историк по професия и образование, но имам интереси в тази сфера, лично аз не помня България някога да е била колонизатор в Афганистан. Ако бъркам ме поправете, но мисля, че няма как. Аз лично не помня България да е усвоявала нефт, газ, диаманти, петрол, мак, опиум от Афганистан. Аз не помня България да е канила афганистанските нелегални мигранти в Европа. Никой български политик, дори и най-безгръбначните, дори и най-угодничещите пред "началниците си“ не произнесе позорната слава и позорната фраза на Ангела Меркел "Wir schaffen das!“ – "Ние ще се справим!“. Защото стана "Wir schaffen das nicht“ – "Няма да се справим“. Те не се справиха, те се провалиха. Тази фраза беше глупава, тя олицетворяваше импотентната, беззъба и безгръбначна европейска политика по покана на всякакви нелегални имигранти в Европа. И сега искат от нас ние да ги приютяваме. Откъде накъде?! Откъде-накъде?! Не сме ги ние канили, няма причина ние да ги приютяваме. Да не говорим, че прословутото ни българско "гостоприемство“ ще ги мотивира доста бързо да хванат, където им хванат очите, тъй като тези хора нямат място в България. Те няма да се впишат в българската култура, в българското общество, образователна, стопанска и всякаква друга система. Те не са дошли да работят. Това са млади, здрави, брадати мъже с бради до коленете, които са дошли да взимат – да взимат европейските коли, пари, жени, каквото могат. Затова са дошли. Те не са дошли да учат ядрена физика, ядрен синтез и виолончело и пиано. Ако набарат пиано или виолончело, то ще е, за да го нарежат и изгорят, не за нещо друго", посочи още евродепутатът.

По думите му, наглостта на тези хора е безкрайна, минава всякакви граници, на които наистина трябва да се реагира като хората.

"Защото аз знам какво ще направят безгръбначниците, които управляват София в момента – те ще се опитат да представят това като "велика победа“, "огромен, колосален политически успех, величав, епичен, който се вижда от целия свят“. Ще кажат "Това е първа стъпка. Ние ще вземем само двама и половина нелегални имигранти и те ще бъдат майки с деца“, а всъщност ще натресат десетки, стотици хиляди брадати Мохамедовци, които търсят това, което ви казах. Изобщо, предупреждавам и Денков, и останалата сапунена опера покрай него, "Продължаваме промяната“, "Демократична България“, ГЕРБ, ДПС да не си помислят да правят този опит, да се направят на нещо успешни и да се опитват да приемат това предложение. То е нагло, то е безобразно, то е безсмислено и то не ни решава никакъв въпрос. Така че на това нещо трябва да бъде сложен направо край. Аз му казах на министър-председателя Денков, когато дойде в Страсбург, да не се прави на гид за улиците в града, да ни разказва колко са хубави улиците в града и как виждал бели гълъби и шарени балони, балони и не знам какви глупотевини, и му казах, че е време да намери политически гръбнак. Време е тези хора да намерят политически гръбнак, дори назаем, за малко, и да отговорят подобаващо, и да отговорят така, както трябва да се отговори, т.е. "Не!“. И когато някъде някой нещо иска за наша сметка, да се отговаря "Не!“, защото е крайно време да престанем с тази безгръбначност, с това мекушаво, мекотелно, беззъбо отношение, с което всички ни правят на глупаци, и някакви хора ни продават глупости, от които българската икономика страда, българските данъци страдат, българският данъкоплатец страда, българските граждани страдат. Крайно време е да сложим край на това безобразие, няма смисъл да бъде обсъждано повече", добави Ангел Джамбазки.