Българският представител в Европейския парламент и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки сезира Европейската комисия, Европейския парламент и Съд на Европейския съюз за безпрецедентния случай на агресия в Северна Македония. В сигналите той настоява за незабавна реакция от страна на европейските институции, съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

"Вие оказахте огромен натиск върху България да позволи на нереформираната Северна Македония да преговаря за членство в Европейския съюз. Говорехте ни за европейските ценности, дори президентът Макрон даде своето предложение и България се съгласи. Ето го и резултата. Половин година по-късно българин от Македония е в болница след опит за убийство. Трябва ли някой да бъде убит, за да реагира Европейският съюз? Ще вземете ли отношение след тази цинична атака?", пише Джамбазки до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, еврокомисаря по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархей и заместник-председателя на Европейската комисия Жозеп Борел.

Това безпрецедентно нападение е мотивирано само и единствено от етническа омраза към българите в Македония. Ето защо Ангел Джамбазки настоява за справедливост и незабавно прекратяване на преговорите за членство на Скопие.

"Пряко виновни за това нападение са извършителите и техните подбудители от сърбоболшевишката пропаганда в Скопие. Но косвено виновни са националните предатели от "коалицията Макрон" в София - "Продължаваме промяната", "Демократична България", ДПС и ГЕРБ. Защото за последните две години българската власт не просто мълчи и не предприема нищо реално за защита на правата на българите в Македония, но неколкократно извърши национални предателства по темата, които всички много добре помним.", настоява още съпредседателят на ВМРО.

Ето защо на 21 януари (събота) ние излизаме на протест в защита на правата на хората с българско самосъзнание в Северна Македония. Протестът ще се състои в 12:00 часа, пред сградата на Европейската комисия в София. Призоваваме всички български граждани да се присъединят към нас, за да защитим българската кауза в Македония.