"Основната им идея беше да дойдат и да ги набием. Може би така парадоксално щяха да успеят да докажат, че сме един и същи народ, тъй като, когато се откриваха от местните българи клубовете в хубавия български град Битоля и в Охрид, видяхме криво и агресивно лице на югославския македонизъм, който е основан на омразата към България. Това е не повече, не по-малко омраза към собствените си родители, това е патология", коментира съпредседателят на ВМРО и председател на делегацията на ВМРО в групата на ЕКР в ЕП Ангел Джамбазки в предаването "Това е България“ на Радио "Фокус" относно откриването на македонски клуб в Благоевград.

Той добави, че не се е получила провокацията им. По думите му това са стари сепаратисти, които искат пиринският край да се отдели от България.

"В Брюксел не искат да чуят. Тези там проявяват драстичен, отвратителен, двоен стандарт. Когато България говори за нарушени права на българи, които би трябвало да бъдат европейски ценности, онези навеждат главите и се правят, че не са го чули. В Брюксел се следва този непочтен наратив заради войната на Русия срещу Украйна и са решили да вкарат Северна Македония в ЕС, въпреки българските възражения. Няма да стане. Като гледам поведението на Скопие, те самите не искат да влизат в ЕС. Те са решили с цената на всичко да ни дразнят", изтъкна Джамбазки.

Според него нашата реакция трябва да бъде съвсем различна от предателското поведение на политическите партии ГЕРБ, "Продължаваме промяната", ДПС и ДБ, които позорно промениха българските условия. Той смята, че когато става дума за националния интерес не може да си позволяваш волности, нито можеш, за да ти пуснат помощи, да предаваш паметта на дедите, а партиите са направили това, за да се подмажат на западняците.

Петя КУЗЕВА