Бившият финансов министър Симеон Дянков все се още вижда шанс за съставяне на редовно правителство между ГЕРБ, ДБ, ДПС и Български възход. Пресечната точка за обединението на партиите трябва да е бюджетът и влизането в Еврозоната, посочи Дянков.

Бюджетът трябва да влезе в парламента до края на седмицата, настоя той пред bTV.

Според него България все повече се отдалечава от Еврозоната и това ще стане, ако няма приет бюджет за догодина и се влезе със стария през 2023 г. Ако не се събере мнозинство в дясно, ще стане едно наддаване, а опасността е като се започне от ляво да се обещават неща, с които България ще влезе в дългова спирала в момент, в който се вдигат лихвите навсякъде по света, изтъкна бившият финансов министър.

При този дефицит от 6.6% до края на годината трябва да се увеличат данъците, смята Дянков.

Той определи бюджет 2023, предложен от служебното правителство, като един бюджет на разточителството и прахосничеството. Дянков добави, че ако допълнително започне да се наддава за повече средства за всичко, дефицитът ще стане още по-голям и като нищо ще стигнем до 10% дефицит.

Ако не дойдат и средствата от Плана за възстановяване и устойчивост, ще ни очаква още по-голям дефицит, предупреди Дянков.