Тя е на 77 години, той на 82 години. Тя е бивша учителка, той дългогодишен секретар на Народно читалище "Никола Вапцаров“ – Благоевград, носител на редица ордени и отличия. Двамата заедно имат трима сина и четири внуци, всички те плод на 57-годишната им любов. Пред репортер на "Фокус“ Нели и Михаил Цоневи разказаха, че тайната на дългия съвместен живот се крие в силната любов, взаимните компромиси, чувството за хумор и общите интереси. Семейството трябва да е по – скоро патриархално, казва Михаил, но допълва, че това в определени ситуации и единият, и другият са "глави на семейството“.

"До този момент не съм се замисляла за тайните на брака, но може би всичко, което сме направили като промени е било за добро, за да се разбираме до сега. Ние с моя съпруг сме се допълвали, разбираме от майтап, правили сме взаимни отстъпки. 57 години сме заедно. Искали сме децата ни да растат в нормално семейство, както искат всички родители“, каза Нели Цонева.

Възрастната дама посъветва младите хора да внимават и да поддържат добри взаимоотношения със своите партньори, за да им е здраво семейството. Тя добави, че е важно да се правят отстъпки, но също така е хубаво и двамата да разбират от майтап.

Михаил Цонева от своя страна допълни, че най – голямата тайна на дългия брак е любовта. Според него има ли я истинската любов, а не просто времена тръпка, нещата се случват. "Любовта трябва да се поддържа цял живот. Без това не може да се поддържа брака. Другото, което е важно е, всеки да си знае мястото в къщата. Няма кой е "глава на семейството“ и двамата са“, заяви той.

Той посочи, че парите не трябва да са водещи в едно семейство, а взаимното уважение и отстъпките, които всеки прави. "Колкото човек е по – богат, струва ми се, че е толкова по – разпилян в нещата. Тя и бедността не е лесна, но когато се уважават двама души, всичко се постига“, подчерта Михаил Цонев.