От днес движението по път I-1 София – Перник, в района на Владая, се осъществява двупосочно в лентата за Перник, съобщиха от АПИ

Временната организация е за изпълнението на строителни дейности, свързани с укрепване на свлачище в лентата за София. Необходимо е шофьорите да карат внимателно, да спазват стриктно пътната сигнализация и въведеното ограничение на скоростта до 50 км/ч.

Агенция "Пътна инфраструктура"  се извинява на шофьорите за причиненото неудобство, но ремонтно-възстановителните работи са наложителни, за да се осигури безопасното пътуване. С изпълнението на укрепителните дейности ще се спре свлачищния процес, възникнал от интензивните валежи през 2015 г. За целта ще бъде изградена пилотна конструкция от стоманобетонова опорна стена, габионна конструкция, високоякостна укрепителна система за стабилизиране на откоса. Ще се постави и високоякостна укрепителна мрежа. Предвидено е възстановяване на пътната настилка, почистване на съществуващите отводнителни съоръжения и изграждане на дренаж.

Срокът за завършване на строителните работи е 6 месеца.

Изпълнител на строително-монтажните работи е "ИСА 2000" ЕООД. Договорът им е за 4 994 010,52 лв. с ДДС. Строителният надзор ще осъществи "Пи Ес Консулт" ООД. Стойността на техния договор е 66 600 лв. с ДДС. Авторският надзор ще бъде на "ГЕОКОНСТРУКТ" ООД, а договорът е за 1200 лв. с ДДС.

Обектът се реализира по проект "Превенция и противодействие на свлачищните процеси по републиканска пътна мрежа - Фаза 2" по ОП "Околна среда 2014-2020 г.", по който ще бъдат възстановени общо 5 обекта. Общата стойност на проекта е 17 815 006,80 лв. с ДДС. Финансирането от Кохезионния фонд е 15 142 755,78 лв. с ДДС, а националното съфинансиране е 2 672 251,02 лв. с ДДС.