Две свързани фирми "М-Форма“ ЕООД и "Тера Корп“ ЕООД осъществяват най-мащабната схема за измама и замърсяване на въздуха на територията на цялата страна и една от най-големите на територията на Европейския съюз с финансови и екологични последствия, предава Plovdiv24.  

Става въпрос за тровене на въздуха в ясли, детски градини, училища, държавни институции из цяла България (Перник, Варна, Нова Загора, Плевен, Видин и много други). Извършва се от две свързани фирми "М-Форма“ и "Тера Корп“. 

Те сключват договори за доставка на гориво за отопление. По документи (акциз и ДДС) това е газьол за промишлени нужди. Вместо него обаче до обектите се доставя тежко гориво, чиято цена е с повече 200 лева по-евтина от газьола и съответно по-ниско ДДС.

Разликите се прибират от двете фирми. Според европейска директива (2016/802) и българските закони съдържанието на сяра в газьола трябва да е под 0.1 %. В тежкото гориво има масло и по-високо съдържание на сяра (над 1 %), която при горене замърсява въздуха и околната среда. 

Там, където се използва, има опасност за здравето на хората, което е форма отравяне. Особено в детски градини и ясли. Всички документи за сключени договори за публични и се намират на страницата на Агенцията за обществени поръчки (АОП). Огромната схема може лесно да се докажа едновременно по два начина:  

1. В документите за доставка на обектите всичко се вижда ясно. Според Акцизният данъчен документ (АДД) е доставяно тежко гориво вместо газьол. Всяка фактура е придружена от АДД, декларация за съответствие и приемо-предавателен протокол. Фирмата сключва договор за една стока (газьол), доставя друга (тежко гориво), а фактурира първата (газьол). Печелят се милиони от измамата. Ощетени са общинските бюджети и държавния бюджет.  

2. В котлите е доставяно само отровното тежко гориво с масло и високо съдържание на сяра. Котлите нямат сероочистителни инсталации и реално деца в детски ясли, градини, училища, психитрични клиники, театри, почивни станции, държавни и общински служители са тровени всекидневно от схемата на двете свързани фирми. Въздухът в съответните общини е с по-лошо качество.   

Емблематичните примери са Варна, Плевен, Видин, Перник.  

Варна: Фирма "М-Форма“ сключва договор за доставка на гориво за отопление (газьол) на стойност 2 744 049 лв. Доставя се за община Варна, 4 детски ясли (№1-4 – Щастливо детство, Моряче, Зайо Байо, Детелина), Държавния куклен театър, регионалната библиотека, операта, комплекс за възрастни хора "Гергана“, комплекс за социални услуги за деца и младежи, общноствен център за деца и семейства, защитени жилища и други.) 

Плевен: Фирма "Тера Корп“ сключва договор за доставка на гориво за отопление (газьол) на стойност 1 574 820 лева. В договора е изрично записано, че сярата в горивото не трябва да е повече от 0.001%. Доставя се за: 4 детски градини (Славяново, Опанец, Буковлък, Брестовец), 4 основни училища, дом за стари хора, с. Бохот.) 

Перник: Фирма "Тера Корп“ сключва договори за доставка на гориво за отопление (газьол) на стойност 253 440 лв. за 4 детски градини (Славейче, Пролет, Радост – централна, Радост – филиал) 

Видин: Фирма "Тера Корп“ сключва договори за доставка на гориво за отопление (газьол) на стойност 140 976 лв. (за отопление на СУ "Св.св. Кирил и Методий“), на стойност 70 668 лв. (Градското ученическо общежитие), на стойност 216 437 (Детска ясла (Слънчев кът), Детска млечна кухня, Социална кухня, Дом за стари хора (Кутово), Общински драматичен театър.

Европейските и български институции следва да се сезират за мащабната схема с тежки финансови и екологични последици за населението на България.