Районна прокуратура–Хасково привлече като обвиняем по бързо производство А.Б., на 23 г., турски гражданин, за това, че на 1 януари 2023 г. на ГКПП Капитан Андреево при излизане от България за Турция не изпълнил задължението си да декларира писмено пред митническите органи пренасяната валута през границата на страната, която е външна за Европейския съюз, и стойността на паричните средства е в особено големи размери, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в Пловдив.

На 1 януари 2023 г. на ГКПП Капитан Андреево за излизане от България в посока към Турция пристигнал товарен автомобил с турска регистрация управляван от А.Б. Той пътувал от Нидерландия за Турция през България. При извършена проверка между декоративната кора зад леглото и в задната стена в кабината на влекача и в куфар за инструменти, митническите служители от Териториална дирекция Митница Бургас при Агенция "Митници" намерили недекларирани парични средства – 225 150 евро и 4 737 550 норвежки крони.

Общият размер на недекларираните парични средства е с българска равностойност около 1 321 657 лева. Обвиняемият А.Б. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия случая прокурор. Работата по случая продължава под надзора и ръководството на прокурор от Районна прокуратура-Хасково.

Районна прокуратура–Хасково привлече като обвиняем и А.О на 35 г., турски гражданин, за това, че на 26 декември 2022 г. на ГКПП Капитан Андреево не изпълнил задължението си да декларира писмено пред митническите органи пренасяната валута през границата на страната, която е външна за Европейския съюз, и стойността на паричните средства е в особено големи размери.

На 26 декември 2022 г, на ГКПП Капитан Андреево пристигнал товарен автомобил, управляван от А.О. Той пътувал от Великобритания за Турция. Митническите служители извършили щателна проверка, при която зад метални алуминиеви профили, намиращи се в предната част на полуремаркето, открили пакети с пачки британски и шотландски паунди с различен номинал. Количеството на намерената валута е 358 440 британски паунда и 360 шотландски паунда с обща левова равностойност от 797 174 лева

Общото количество на задържаната валута при двата случая е в размер на 2 118 831 лева.