Двама са задържани при спецоперация на ГДБОП срещу наркоразпространението, съобщиха от пресцентъра на МВР. Иззети са около 2 кг марихуана, половин пресовка хероин (към 0,400 кг), близо 1,5 кг таблетки – амфетаминови производни, и около 0,100 кг кокаин. Специализираната полицейска операция е реализирана от служители на отдел "Наркотици“ в ГД "Борба с организираната престъпност“ на 7 септември.

Действията са предприети след оперативна и издирвателна работа, при която са установени двама, за които има данни, че се занимават с разпространение на наркотични вещества. В хода на акцията, осъществена под наблюдението на Софийската градска прокуратура, мъжете – на 43 и на 40 години - са задържани.

Процесуално-следствени действия са извършени на два адреса в столицата, обитавани от задържаните. В жилището на по-възрастния са открити количества марихуана, хероин и кокаин, както и около 35 000 лева, а два вида таблетки, представляващи амфетаминови производни, и малко количество марихуана – в апартамента на другия. Първоначалните данни показват, че иззетите количества са: около 2 кг марихуана; към 0,400 кг хероин (половин пресовка); около 0,100 кг кокаин; 1,5 кг таблетки. Назначени са експертизи за уточняване на количествата и вида на иззетите таблетки.

Образувано е досъдебно производство във връзка с чл. 354А, ал. 1 от НК и събраните материали са докладвани в Софийската градска прокуратура. С прокурорско постановление първоначалното 24-чосово задържане на двамата е удължено до 72 часа и те са привлечени в качеството на обвиняеми за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества.