Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и заместник-министър председателят по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев посетиха УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов“, до където на 21 февруари 6-годишно дете, в критично състояние, беше приведено със самолет "Спартан“ от УМБАЛ – Бургас, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

"Такива моменти осмислят живота ни. Радвам се, че развръзката в този случай е положителна, че с общи усилия на колегите лекари от двете болници и спешна помощ и на институциите успяхме да спасим един живот“, посочи министър Меджидиев.

В момента детето е в добро общо състояние, с добри показатели и възстановени жизнени функции. Предстои му възстановителна рехабилитация с оглед дългия престой в реанимацията на "Пирогов“.

"Това е поредното чудо, което осмисля не само един мандат на служебен министър, а целия живот на един човек. Нямам думи, за да изразя благодарността си към лекарите, които я спасиха“, заяви министър Демерджиев.

Припомняме, че на 21 февруари, дете на 6 години в критично състояние, с остра вирусна инфекция (грип А, преболедувало скарлатина) и съпътстващи усложнения, беше транспортирано със самолет "Спартан“ от Бургас до София. Министърът на здравеопазването координира възможността за осъществяването на полета с министъра на отбраната. Реанимационен екип на "Пирогов“ извърши консултация на детето в УМБАЛ – Бургас и след оценка на клиничното му състояние то беше транспортирано до София и приведено в Клиниката по детска анестезиология и интензивно лечение на "Пирогов“.

На място в "Пирогов“ двамата министри разговаряха с родителите на 6-годишното дете, които изразиха своята благодарност за оказаната помощ.