Във фундамента на лекарската професия са заложени най-висшите човешки ценности. Лекарите посвещават живота си на работа в най-сложната област на човешкото познание, изискваща безпределна вяра в човека и в доброто. Това заяви президентът Румен Радев на тържествената церемония, на която в Деня на българския лекар – 19 октомври, бяха връчени наградите на Български лекарски съюз за принос в медицината: "Лекар на годината – 2022г.“ , съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

В приветствието си президентът Радев изрази дълбоката си признателност към българските лекари за всеотдайността и грижата им за здравето – решаващ фактор, без който не може да се развива нито една друга обществена сфера.

"Нито една амбициозна национална цел не може да бъде изпълнена без ефективно и иновативно здравеопазване, насочено към бъдещето и фокусирано върху професионалното развитие и реализация на младите български  лекари тук, в България“, изтъкна държавният глава.

Президентът Радев се обърна с призив към българската медицинска общност за обединяване на усилията за ефективно използване на всички налични инструменти и ресурси, с които да бъде ускорен процесът на трансформация на модела на българското здравеопазване, така че то да бъде максимално достъпно и качествено. В Плана за възстановяване и устойчивост са заложени огромни ресурси, които трябва да бъдат получени и разходвани по възможно най-добрия начин – за нови технологии, нова апаратура, за по-бърза и качествена медицинска помощ, която да стига до всяко кътче на България, посочи Румен Радев.

Държавният глава изрази благодарност към лекарите за тяхната подкрепа на президентската благотворителна инициатива "Българската Коледа“. "Освен помощ, вие давате и вяра, че в България може да има благотворителни инициативи, в които хората да имат доверие, защото тези средства се използват прозрачно, отговорно и по най-добрия начин“, изтъкна още президентът Радев.

По време на церемонията държавният глава връчи приза "Лекар на годината 2022“ на проф. Иво Петров.