На 27 и 28 октомври българският държавен глава Румен Радев ще бъде на посещение в Република Молдова по покана на молдовския президент Мая Санду. Визитата се провежда в контекста на 30-годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и Молдова, което двете страни отбелязват тази година, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Сред темите на посещението ще бъдат последващото задълбочаване на търговските и икономическите отношения между България и Молдова, сътрудничеството в областта на европейската интеграция и регионалното партньорство в Югоизточна Европа. Акцент на срещите на президента Радев ще бъде поставен и върху условията за съхраняване на културата и националната идентичност на многобройната българска диаспора в страната. По официални данни общността ни в Молдова наброява над 50 000  души, като българите са шестата по численост етническа група там.

На 27 октомври българският държавен глава Румен Радев ще бъде посрещнат от молдовската си колега Мая Санду в Президентския дворец в Кишинев. Двамата ще проведат среща "на четири очи“, след което ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на България и Молдова. Президентите Радев и Санду ще дадат изявления за медиите.

По-късно българският държавен глава ще проведе среща с председателя на Парламента на Република Молдова Игор Гросу. В рамките на деня президентът Радев ще поднесе и цветя пред паметника на Щефан чел Маре - княз на княжество Молдова, станал известен в цяла Европа с упоритата си съпротива срещу Османската империя.

На 28 октомври българският държавен глава ще посети град Тараклия и ще се включи в честванията по случай Деня на бесарабските българи – 29 октомври. Денят на бесарабските българи е сред най-значимите празници за българската общност в Молдова, като президентът ще отправи приветствие към присъстващите на церемония в Тараклийския държавен университет "Григорий Цамблак“.

В сградата на учебното заведение българският държавен глава заедно с президента Мая Санду ще участва в двустранна среща, посветена на дейността и перспективите пред Тараклийския университет.

В Тараклия президентът ще присъства и на откриване на пресклуб на Българската телеграфна агенция.

В рамките на визитата си в Молдова българският държавен глава ще посети Български теоретичен лицей “Васил Левски" в Кишинев. Румен Радев ще отдаде почит и пред паметника "Шипка“ в молдовската столица.

При посещението си в Молдова държавният глава Румен Радев ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.