Държавата е осигурила 14 милиона лева за разчистване и възстановяване на инфраструктурата в селата от общините Карлово, "Марица" и Калояново, които пострадаха при наводнението през септември. Най-голяма сума - 13 милиона, е предназначена за населените места в община Карлово, които пострадаха най-сериозно. Това съобщи на брифинг областният управител Ангел Стоев, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Водоподаването е възстановено навсякъде, с изключение на 7 къщи в с. Богдан. 

Необходими са около 60 милиона лева за пълното възстановяване на улици, 14 моста и обществени сгради, което ще извърши следващата година. В момента са отпуснати пари за проектиране на тези обекти и това трябва да стане до края на 2022 г. 

Категорично не отговаря на истината, че хората не са получили нищо извън дадените по 375 лв. еднократна помощ, заяви Стоев. И още:

"В община Карлово е създаден обществен съвет с представители кметовете и жители на засегнатите села, за да се постигне прозрачност и справедливост. На последното заседание миналия петък, в което участва представител на областната администрация, е приета методика за разпределение на парите. Нуждаещите са разделени на пет групи: 1 група – жилища, които не подлежат на никакво укрепване, 9 броя; 2 група – негодни към момента за обитаване, с конструктивни  проблеми, подлежат на ремонт – 15 броя; 3 група – къщи с наводнени етажи с щети; 4 група – наводнени с леки щети; 5 група – наводнени дворове и разрушени огради.

Най-тежките случаи, първа и втора група, са 24 броя. Първа група ще получат по 16 555 лв. всеки, втора група - по 8000 лева, трета група - по 5660 лв., четвърта група - по 3300 лева. Засега няма да се отпускат пари за пета група, защото вниманието трябва да бъде насочено към жилищата. Парите са от постъпилите 1.5 милиона лева в дарителската сметка на община Карлово. Очакват се още около 200 000 - 250 000 лв., те са в мобилните оператори и ще бъдат предоставени също на община Карлово.

Отправям призив към община Карлово – за 9-те имота от първа група да се създаде допълнителен дарителски фонд, там могат да бъдат насочени строителни  материали и целево средства. 

Дървата за огрев – възникна обществено напрежение. След бедствието – събрани са дървата, закарани са на стадионите и съответно предадени на разпореждане на кметовете на селата. Те бяха дадени безвъзмездно от държавата, по 5 кубика. Хората отидоха със свой транспорт и резачки и си ги прибраха. Социално слабите не успяха. В Каравелово организираха взаимопомощ, но в Богдан и Слатина имаше частна инициатива и хора предложиха да нарежат и закарат дървата до домовете им срещу 40 лв. на кубик. 

Никой не е карал хората да плащат, това е услуга, предложена от кмета на населеното място. Останали са 50-60 семейства, които трябва да си вземат дървата. Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов написа писмо до служебния министър на земеделието за проблема и министър Гечев се ангажира тази седмица да изпрати горски да нарежат дървата. 

Призовавам кмета Кабаиванов да осигури безплатен транспорт. Ако не успее да се справи, аз ще се постарая да осигуря и такъв".

Според доклад на БД - Източнобеломорски регион река Стряма е променила коритото си при наводнението и заляла земеделски земи и стопански постройки. Предстоят мероприятия за връщането на реката в нормалното й корито. 

Разделеното заради разрушения мост село Каравелово ще бъде свързано чрез издигане на временен мост. Подходящо съоръжение е открито в база на АПИ в Нова Загора, но е било доста трудно да се установи чия собственост е. Първоначално е обсъждано преместваемият мост да се монтира в Слатина, но е установено, че старият мост може лесно да се възстанови и затова е решено да се сложи в Каравелово. Сега пък изникнал проблем кой може да направи монтажа. Водят се разговорли с фирма, която е слагала подобен мост в Бяла слатина при подобно бедствие, обясни Стоев.

Фирмите, които са извозвали материалите, ще получат парите си около 3 милиона лева скоро. "3 250 000 лева миналия четвъртък са одобрени от Междуведомствената комисия. Утре МС ще одобри сумата и след обнародване в Държавен вестник парите ще бъдат изпратени по сметката на община Карлово, оттам ще се изплащат. Оказах натиск върху вицепремиера Иван Демерджиев, който е председател на междуведомствената комисия по-рано да се състои заседанието" - допълни той.

Областият управител изказа специални благодарности на всички доброволци, които се включиха с труд и средства в разчистването на пострадалите села. 

Подробности гледайте в прикаченото видео!