Под засилена съдебна охрана доведоха в съда петимата задържани каналджии по случая "Локорско", с два часа закъснение от първоначално обявения час, предаде репортер на "Фокус".

Те са обвинени за ръководене и участие в организирана престъпна група и каналджийство, както и за причиняване на смъртта на 18 лица от мъжки пол с неустановена самоличност, граждани на Афганистан.

Още на 18 февруари, след съгласуване с наблюдаващ прокурор в Софийска градска прокуратура бяха повдигнати обвинения на 6 лица – А. А., В. Х., В. К., П. Я., Т. Т. и Х. Д. Наблюдаващият прокурор постанови обвиняемите да бъдат задържани за срок до 72 часа.

Днес, след изтичане на законоустановения срок, прокуратурата внесе в Софийски градски съд искания за задържане на петима от обвинените, а именно на А. А., В. К., П. Я., Т. Т. и Х. Д.

Обвиняемият В. Х. е задържан на 19.02.2023 г. в Република Гърция въз основа на издадената от СГП Европейска заповед за арест.

Предстои разглеждане на исканията за задържане под стража на петимата обвиняеми от СГС.

В петък 18 мъже от Афганистан загубиха живота си, докато бяха транспортирани в тайници на камион, изоставен от трафикантите край софийското село Локорско.

Загиналите са починали от задушаване, като агонията им е продължила между 30 и 60 минути, установи съдебно-медицинската експертиза. По случая първоначално бяха задържани и обвинени общо 7 души. Днес се гледа мярката за неотклонение на петима от тях.