Българката има проблеми при забременяване над 30-35 години. Това каза в ефира на bTV д-р Явор Владимиров, който е специалист по репродуктивна медицина.

"Антимюлеровият хормон се произвежда само в яйчника и в хода на годините той намалява. Произвежда се от малките фоликули, които в последствие могат да произведат големия фоликул – яйцеклетката. Всъщност този хормон има значение за яйчниковия резерв и е един от основните маркери за неговото изчерпване“, поясни той.

Д-р Явор Владимиров поясни, че 15-20% от жените у нас са с по-голяма яйчникова възраст, в сравнение с реалните им години. Според него това не е някакъв феномен, защото положение в света е същото.

"Изследването, което проведохме, имаше няколко цели. Едната беше да се съберат референтни стойности за българската популация. Другата – да се сравнят българските данните за нивата на антимюлеровия хормон със световните, т.е. при други етноси. И не на последно място – да създадем т.нар. прогностичен модел, чрез който да установим скоростта на намаляване на този антимюлеров хормон при всяка жена“, каза още той.

Специалистът по репродуктивна медицина сподели, че българките във възрастовата група 20-30 години се доближават до азиатките по нива на антимюлеров хормон, тези във възрастовата група 30-35 години – до западно европейките, а между 35 и 40 години – до индийките.

"Доскоро се смяташе, че взимането на контрацептиви има положително влияние върху яйчниковия резерв, но се оказа обратното. Има едно проучване в САЩ, направено върху 42 000 жени. Там установиха, че групата, която е приемала контрацептиви, е с по-бързо намаляване на яйчниковия резерв“, посочи още д-р Владимиров.