Доказан е първият грипен щам у нас, субтипиран като AH3N2. Установен е при пациентка на 48 години, която се е завърнала от чужбина, информира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова, цитирана от  NOVA NEWS.

"Грипът започва с висока температура, силни болки в тялото, силна отпадналост, защото вирусът е в кръвта. Много тежка адинамия – не можеш нищо да свършиш. Този щам е включен в противогрипната ваксина и тя ще бъде ефикасна", каза проф. Христова.

"През лятото имаше тревожни данни от Австралия, сега заболеваемостта в САЩ и Канада бързо расте. Наблюдаваме по-ранно начало на грипната вълна във всички страни, включително и у нас.  Много вероятно е да доведе и до по-сериозна вълна. Нормално доказваме грип средата на декември, а сега го виждаме още през ноември. Хващаме началото на разпространението у нас, а не след като вече не може да се проследи епидемичната верига" допълни проф.Христова.

И уточни, че лечението протича с ефикасни антивирусни препарати, но трябва да се вземат още в началото, когато обаче антибиотиците са противопоказни.

"Когато секретите станат жълти или зелени, значи има наслагване на инфекция, тогава вече е абсолютно задължително да се премине към антибиотици. Трябва едно много разумно поведение за прилагането им. Маските категорично спират заразяването с грип", подчерта проф. Христова.